آشنایی با DNS و نحوه عملکرد آن
برای آشنایی با DNS و نحوه عملکرد آن باید گفت هر باری که شما به استفاده از وسایلی مثل کامپیوتر یا موبایل به اینترنت دسترسی دارید و به کار های عادی مثل وب گردی یا ارسال ایمیل می پردازید ، در حال استفاده از بزرگترین پایگاه داده توزیع شده در دنیا و اینترنت هستید که به آن DNS یا Domain Name System گفته می شود.
پیش از آنکه به طور دقیق به سراغ توضیح چیستی DNS برویم باید ابتدا با دو تعریف مهم آشنا شوید. یکی آدرس IP و دیگری نیز تعریف دامنه که هر دو با DNS ارتباط دارند و درک توضیح آنها کارآمد است.
IP Address چیست : هر IP آدرس در حقیقت مجموعه ای از اعداد مثل 251.263.160.85 است و هر کامپیوتر ، سرور ، سیستم و … دارای یک یا چند IP آدرس منحصر به فرد می باشد و تمام کامپیوتر ها و سیستم ها از IP ها برای شناسایی و پیدا کردن یکدیگر در اینترنت استفاده می کنند. IP را می توان مثل آدرس یک خانه تصور کرد که هر خانه ای در هر نقطه دارای آدرس ، شماره پلاک و کد پستی منحصر به خود است.
دامنه چیست : دامنه در حقیقت آدرسی برای دسترسی به هر سایت در اینترنت است که کاربر با وارد کردن آدرس هر سایت در مرورگر سیستم خود می تواند به سایت مورد نظر دسترسی داشته باشد.
حال که با تعریف IP و دامنه آشنا شدیم به سراع تعریف DNS چیست می رویم.
DNS چیست
سامانه نام دامنه یا DNS همانطور که گفتیم یک دیتابیس بزرگ است و می توان آن را مثل یک دفتر تلفن اینترنتی تصور کرد که می تواند تمام دستگاه های متصل به شبکه اینترنت را شناسایی کند.
بیاییم خیلی ساده توضیح دهیم که در حالت عادی اگر شما بخواهید به یک سایت دسترسی داشته باشید باید IP آن سایت را در مرورگر وارد کنید تا بتوانید وارد سایت مورد نظر خود شوید که خب مسلما این مورد می تواند بسیار مشکل ساز باشد زیرا تصور کنید برای دسترسی به سایت های مورد علاقه خود نیاز باشد بجای آدرس دامنه یا جست و جوی نام آنها ، از IP های منحصر به فرد به سایت ها استفاده کنید که حفظ کردن IP و یک سری اعداد سخت تر از یک نام یا آدرس دامنه است.
در اینجاست که DNS وارد می شود و کار را برای ما آسان می کند. شاید بپرسید چطور؟ به این صورت که DNS مثل یک واسط عمل می کند و آدرس دامنه سایت ها را به IP آدرس ها ترجمه می کند و دیگر نیاز نیست که برای دسترسی به سایت ها از IP آنها استفاده کنیم.
برای درک بهتر اینکه DNS مثل لیست مخاطبین تلفن است کافی است تصور کنید که می خواهید با علی تماس بگیرید پس فقط نیاز است تا در لیست نام علی را پیدا کرده و بدون نیاز به حفظ کردن شماره وی با او تماس بگیرید. DNS نیز دقیقا مانند همین لیست عمل می کند و با وارد کردن آدرس سایت ها به آنها دسترسی دارید بدون اینکه نیاز باشد IP سایت ها را حفظ کنید.
DNS چطور کار می کند
DNS فرایند تبدیل آدرس دامنه به IP آدرس است و ادمین سایت ها پیش از دسترسی کاربران به سایت ، DNS های هاست یا سرور مجازی خود را بر روی دامنه سایت تنظیم می کنند سپس وقتی کاربر آدرس سایت را وارد می کند از سمت DNS Server یک درخواست ارسال می کند تا آدرس دامنه را با IP آن دامنه تطبیق دهد و سپس به کمک IP سرویس میزبانی اطلاعات را در مروگر کاربر نمایش دهد که تمام اینها کمتر از چند میلی ثانیه اتفاق می افتد.
کاربران به طور معمول از مرورگر های اینترنتی استفاده می کنند و مرورگر ها نیز با IP ها در تعامل هستند پس برای اینکه شما بتوانید با استفاده از مروگر با آدرس دامنه به سایت ها دسترسی داشته باشید نیاز به وجود DNS است تا برای مرورگر آدرس دامنه را به IP ترجمه کند.
باید توجه داشت که هر سایت می تواند یک یا تعداد بیشتری IP داشته باشد که تمام آنها با یک آدرس دامنه مطابقت دارند و یا برعکس که در هاست های اشتراکی سایت هایی با آدرس های متفاوت به یک IP سرور مطابقت دارند.
اطلاعات DNS ها در سرور های سرتاسر دنیا به طور مداوم در حال به روز رسانی و ذخیره شدن است و حتی در سیستم کاربران شخصی نیز برخی DNS ها ذخیره می شود تا دسترسی به سایت ها را برای دفعات بعدی سریع تر کند.
در اینجا به پایان مطلب آشنایی با DNS و نحوه عملکرد آن رسیدیم و امیدواریم که این مطلب مورد توجه شما قرار گرفته باشد.